Метаболічні порушення

Жирові гепатози у дітей і дорослих

Укр
Ми маємо тільки приблизне уявлення про функції печінки, вважаємо, що її головною роллю є детоксикація — очищення крові. Так, це важливе завдання, але не основна і не остання. Печінка бере активну участь в обміні речовин, жирових з’єднань. В даному органі жирові молекули розщеплюються і виділяють енергію. Оскільки печінка не тільки метаболизирует різні речовини, але і накопичує їх, можуть розвиватися супутні захворювання.
Неалкогольний жировий гепатоз печінки супроводжується зміною первісної структури органу, будови тканин, руйнуванням клітинних оболонок. При даній патології посилено утворюються вільні радикали, клітинні оболонки руйнуються, орган запалюється. У запущених випадках можуть розвиватися рак печінки, цироз.

Види жирового гепатозу і причини його розвитку

Всього існує 4 ступеня стеатозу — від нульової до третьої. У першому випадку в окремих клітинних групах містяться дрібні жирові частинки, в останньому жир вже виходить за межі клітин, з’являються кісти.

Основна причина розвитку патології:

  • надлишкова маса тіла
  • діабет 2 типу
  • порушення харчування
  • малорухливий спосіб життя

Так що жировий гепатоз — не причина поганого самопочуття, а наслідок інших проблем зі здоров’ям. Підхід для повного одужання повинен бути комплексним


Клінічна картина

На початковому етапі розвитку жировий гепатоз може бути безсимптомним, що створює додаткову небезпеку для пацієнта — помітити зміни набагато простіше на 2-3 стадії, коли патологічний процес носить вже частково оборотний характер, а відновлення є довгим і складним.
Симптоми, що супроводжують стеатоз:
● дискомфорт у правому підребер’ї, важкість, біль (у зоні проекції печінки);
● гіркий присмак у роті;
● нудота;
● метеоризм.
Вірогідні апатія, набряки, жовтяниця, проблеми з апетитом, загальні погіршення самопочуття. Якщо помітили у себе два і більше з перерахованих вище симптомів, вони носять постійний характер, потрібно звернутися до фахівця, пройти необхідні обстеження, точно визначити причину проблеми і вживати заходів.
Головний метод діагностики — біохімічний аналіз крові. Він покаже перевищений рівень білків, які беруть участь в обміні речовин, — АСТ і АЛТ. УЗД дозволить оцінити розміри, стан печінки, ступінь однорідності тканин. Якщо буде необхідно, можна використовувати Еластографія або інші сучасні методики.

Що робити

При жировому гепатозе потрібно переглянути спосіб життя, відкоригувати дієту і приймати лікарські засоби, призначені лікарем. Під зміною способу життя мається на увазі підвищення фізичної активності, корекція меню. Вживати в їжу рекомендовано кисломолочні продукти, нежирну рибу, овочі, горіхи. Особливо корисна людям з даним діагнозом капуста.
Жирні страви слід прибрати з раціону повністю або обмежити. Алкоголь дуже шкідливий — по можливості приберіть його взагалі. Якщо причина розвитку жирового гепатозу у шкідливих умовах праці, варто розглянути можливість зміни роботи. Непоганий тонізуючий ефект роблять трав’яні настої, чаї, але вважати їх самостійним терапевтичним засобом не слід.
Бетаргін при стеатоз дає швидкий ефект, покращує самопочуття, відновлює функції гепатобіліарної системи. Основні складові біодобавки — амінокислоти бетаїн і аргінін. Вони беруть участь в синтезі білків, метаболізмі сечовини, виводять кінцеві продукти розпаду, підсилюють детоксикацію, відновлюють нормальний клітинний обмін. Бетаїн усуває запалення, знижує вміст гомоцистеїну, запобігає ризики утворення тромбів, зупиняє прогресування атеросклерозу. Бетаргін ефективний при різних патологічних процесах в печінці , може застосовуватися самостійно або спільно з іншими добавками.