Астенічні стани

Астенія або синдром менеджера

Укр
Синдром менеджера — не просто неприємний симптом, а серйозний патологічний стан, для усунення якого потрібно вживати заходів. Розповімо, які і коли.

В чому проблема

Офісною роботою займаються більшість жителів мегаполісів. Вони просиджують годинами в задушливих приміщеннях за комп’ютерами, тому починають скаржитися на втому, головні болі, дратівливість. Додати сюди недостатню рухову активність, нестача вітамінами, живильними речовинами — вийде повний букет. Його закономірний підсумок — синдром менеджера або хронічна втома (астенія). Розбитий стан зберігається після повноцінного сну, не допомагає навіть тиждень відпустки. Зазвичай починаються складності з концентрацією уваги, неможливо повноцінно приступити до роботи. Продуктивність праці знижується в рази, тому потрібно зайнятися своїм здоров’ям.
Якщо нічого не робити з синдромом менеджера, можна довести ситуацію до серйозних наслідків — це генералізований тривожний розлад, неврози, депресії. Чим раніше ви приймете заходи, тим швидше зможете відновитися. Також потрібно пройти комплексне обстеження, провести диференціальну діагностику для виключення інших серйозних проблем.

Відпочивайте

Режим сну і відпочинку, нормування робочого дня, регулярні відпустки — запорука того, що ви не втратите здоров’я в гонитві за кар’єрними успіхами. Перевантаження шкідливі і дуже небезпечні.
Якщо кілька вихідних поспіль ще можна пропустити, то роблячи так по життю, ви сильно ризикуєте. Причому відновлюватися після втрати нормальної працездатності буде довго і досить складно.

Пийте воду і чай

А чи не алкоголь і каву літрами. Нормальний питний режим — запорука здоров’я, важливий він для гарного обміну речовин. Кава вживати можна, але в міру, оскільки надмірна любов до цього напою загрожує неприємностями з серцем, судинами і іншими системами.
Алкоголь дуже шкідливий
, особливо при постійних стресах і звичкою знімати напругу вином або пивом перед сном. Придумайте інші способи розслаблення.

Продумайте захист від стресів

Конфлікти, нерви, переживання з приводу і без — це те, що в підсумку виснажує організм. Закритися від зовнішнього світу в печері не можна, тому варто переглянути своє ставлення до побутових ситуацій. Приберіть ті 
джерела стресів, які можна прибрати, міняйте відношення до речей, вплинути на які не можете.
Універсальні рекомендації для всіх — відмовитися від перегляду новин (це постійні величезні потоки негативу).

Тренуйтеся

Регулярні достатні фізичні навантаження позитивно впливають на здоров’я, підтримують в організм тонусу, підвищують емоційну стійкість до стресів, впливу інших негативних факторів.
Займайтеся тим, що вам до душі, так тренування підуть активніше. У випадку з офісними працівниками спорт це зміна виду діяльності.

Все одно не допомогло?

Якщо ви відкоригували спосіб життя, але загальний стан, самочувствие все одно залишає бажати кращого, доведеться вдаватися до більш радикальних заходів. Медикаментозну терапію призначає лікар — це можуть бути седатіви, антидепресанти, вітаміни або інші засоби.
Відмовтеся від прийому БАДів, які мають сумнівну, недоведену ефективність. Спиртовмісні засоби використовувати особливо не рекомендовано — мова про пустирник, корвалол, валокордин, валеріани на спирту. При регулярному застосуванні ефективність знижується, в майбутньому стан може навіть погіршитися.
Найефективніша терапія — це профілактика. Бережіть себе, не будете робити, на знос, оскільки рано чи пізно ресурс організму вичерпається. Коли це станеться, відновити працездатність буде досить складно. Ефективну підтримку організму дає дієтична добавка Бетаргін. БАД містить незамінні амінокислоти, які беруть участь в обміні речовин, синтезі вітамінів, інших життєво важливих процесах.